014

Barri del REC

Regeneració urbana i paisatgística del Barri del Rec d'Igualada.

Premis

Primer premi concurs.

Localitat

Igualada

Promotor

Ajuntament d’Igulada

Superfície

48 Ha

Any

2016

Estat

En curs

Tipologia

Espai públic

Coautors

M. Ruiz de Clavijo, B. Mateo, A. Lupiañez

El concurs “Repensant el barri del Rec” s’engloba en un procés participatiu impulsat per l’Ajuntament d’Igualada i té com a objectiu decidir el futur del barri de les adoberies d’Igualada (“barri del Rec” ), un àmbit amb un gran valor patrimonial i paisatgístic, i futur nucli de transformació de la ciutat. El present projecte va resultar guanyador del primer premi del concurs en matèria d’espai públic i paisatge urbà i defineix una visió estratègica per a la transformació del barri. La proposta es basa en la idea del “paisatge dinàmic” com una estratègia conjunta vinculant l'espai públic i urbà als cicles naturals, productius i als processos urbans per a definir un projecte comú a llarg termini.

0 / 1

El Cicle de l’Aigua.
El paisatge dinàmic del barri del Rec es compondrà per tres sistemes d’espai públic complementaris. En primer lloc, reaprofitarem els “aragalls” (carrers que històricament han conduït l’aigua cap al riu) per a definir una xarxa urbana vinculada al cicle de l’aigua i a la gestió conscient dels recursos hídrics de la ciutat. Proposem per tant una nova xarxa d’espais urbans permeables en un doble sentit. D’una banda, els aragalls juntament amb les places i els espais urbans d’oportunitat es convertiran en una estructura de captació, drenatge, conducció i magatzematge d’aigua pluvial i freàtica millorant considerablement l’aprofitament dels recursos hídrics de la ciutat. Al mateix temps es tractaria d’una xarxa d’espais urbans que augmenten la permeabilitat cap a la naturalesa, desdibuixant amb el pas del temps el límit entre el Rec i l’espai natural.

0 / 1
Xarxa d’espais urbans permeables. El carrer re-naturalitzat

Xarxa d’espais urbans permeables. El carrer re-naturalitzat

El Parc Agroecològic.
En segon lloc, proposem un nou eix públic que marcarà el creixement de la ciutat cap al riu i reforçarà la comunicació amb les vies lentes a escala territorial. Un eix que al seu pas pel barri generarà el parc del Rec, una franja verda i lúdica situada entre el centre històric i estructurada al llarg d’un passeig al costat del rec històric. Apostem per la reactivació de l’ús productiu real del Rec que gràcies al subministrament amb aigua captada des de la “xarxa d’espais urbans permeables” es convertirà en la base d’un nou cicle productiu lligat a l’agricultura ecològica ocupant els terrenys de les antigues hortes en la riba del riu Anoia. El nou Parc del Rec reforçarà per tant la relació quotidiana dels igualadins amb l’entorn del riu i es convertirà en un escenari que permetrà visualitzar els processos productius vinculats a l’aprofitament de l’aigua recuperant així l’origen del barri del Rec i mostrant-se com un espai etnogràfic viu.

0 / 1
Recuperació del paisatge productiu : el parc agro-ecològic

Recuperació del paisatge productiu : el parc agro-ecològic

Activació Urbana.
Finalment, la proposta s’introdueix dins del barri per a colonitzar els espais buits i en desús amb la intenció d’integrar a la ciutat espais amb un gran interès i potencial de cara a la futura redefinició del barri del Rec. Hem detectat dues estructures latents de buits a l’interior del barri – els “patis” i el “carrer productiu” – que ens permetran fixar lògiques diferents lligades en cada cas a un model de gestió col·lectiu basat en la implicació de les associacions de veïns com a actors i promotors de la transformació del barri. Transformem els buits en desús en “nodes d’activació urbana” mitjançant propostes d’espais flexibles i reversibles, la renaturalització del sòl i l’aposta per l’ús de mobiliari mòbil reciclat com a estratègia d’ocupació temporal i cíclica. Proposem reconnectar i senyalitzar aquests nodes com a elements en xarxa reforçant la seva connexió amb els equipaments existents i el barri, permetent la visualització dels processos productius de les fàbriques en ús com a element d’identitat del barri.

0 / 1
El pati industrial com a node d’activació urbana

El pati industrial com a node d’activació urbana

El conjunt de sistemes prèviament descrits ens permet fixar un projecte dinàmic i obert per a un barri que ha canviat i continuarà canviant per a adaptar-se a les necessitats actuals i futures que encara no podem preveure. Apostem per el “paisatge dinàmic” com una estratègia conjunta vinculada als cicles i els processos del barri del Rec per a reforçar l’estructura interna d’un teixit urbà resilient, permetent influir i proposar nous espais i usos sense perdre la productivitat ni la diversitat que han representat l’ADN del barri del Rec. El nou barri del Rec que creix com la suma de tots els barris del Rec per a convertir-se en un nou lloc de confluència d’identitat, paisatge i ciutat.

0 / 1
Els aragalls: xarxa vinculada al cicle de l’aigua i la renaturalització

Els aragalls: xarxa vinculada al cicle de l’aigua i la renaturalització

El parc agroecològic: reactivació de l’ús productiu real del Rec

El parc agroecològic: reactivació de l’ús productiu real del Rec

Els patis de les fabriques: nodes d’activació urbana

Els patis de les fabriques: nodes d’activació urbana

El carrer industrial: activació plantes baixes

El carrer industrial: activació plantes baixes


carrer Joan Coll 22 baixos
08401 Granollers (Barcelona)




Col·laboradors


  • Direcció d’Art i Disseny : Núria Vila / Dcode Systems

  • Enginyeria : MPA Enginyers / Amaia López

  • Fotografia : Pol Viladoms

  • Sostenibilitat : Aiguasol COOP

  • Acustica : Arau Acustica

despatx