035

Bucs "Les Malves"

Reconversió d’una àrea industrial en un equipament destinat a locals d’assaig.

Premis

Primer premi concurs.

Localitat

Montcada i Reixac

Promotor

Area Metropolitana de Barcelona

Superfície

2,5 Ha

Any

2022

Estat

En curs

Tipologia

Cultural

Coautors

Pol Femenias Ureña

El projecte sorgeix de la necessitat de rehabilitar integralment una àrea industrial situada al límit entre la ciutat de Montcada i Reixac i el Parc de la Serra de Collserola amb l’objectiu d’adequar-la a nous usos com a equipament de locals d’assaig i generar un nou espai públic adjacent. L’encàrrec sorgeix com a resultat de la proposta guanyadora d’un concurs públic convocat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Entrada principal

Entrada principal

Emplaçament

Emplaçament

Estat actual

Estat actual

L’actuació principal consisteix en la rehabilitació de la nau central i la reorganització de l’espai no edificat del solar. A l’exterior la proposta genera una nova “plataforma pública que organitza els diferents accessos i genera un espai d’accessos reconeixible i compartit per les tres naus. Així mateix, una estructura lleugera perimetral composada per cables i elements verticals serveix com a suport d’elements funcionals (il·luminació, protecció solar,...) i aporta una major flexibilitat l’espai exterior ja que permet acondicionar-lo per a diferents usos i activitats a l’aire lliure (concerts, reunions, esdeveniments públics,...). Alhora, al voltant d’aquesta zona central i en tot el perímetre del solar es disposen zones de plantacions d’arbres, arbustos i terres drenants que milloren les condicions microclimàtiques i desdibuixen els límits entre la ciutat i la Serra de Collserola reforçant la presència de la flora i fauna autòctona.

El nou espai públic polivalent

El nou espai públic polivalent

L’actuació es planteja com una intervenció de rehabilitació estructural i energètica de la nau-“contenidor”. Així mateix, es proposa una ocupació de l’espai a l’interior de la nau amb divisòries i forjats prefabricats que generen un nou “contingut” de l’equipament. El projecte aposta per una esquema distributiu “centrífug” en el qual les zones amb major requeriment de privacitat i aïllament acústic es distribueixen al perímetre de la nau alliberant així un espai central de caràcter més diàfan i lluminós que resol les circulacions i acull els usos més públics del programa (sala d’oci, recepció). Aquest “atri” interior es planteja com un espai que recupera la continuïtat espacial i visual de la nau original i les encavallades i canalitza la llum natural en tot l’equipament gràcies a la disposició d’un nou lluernari zenital.

L'atri

L'atri

La resta del programa acaba conformant un perímetre amb gruix variable que es planteja mitjançant una estructura prefabricada de fusta que conforma una sèrie de caixes “autoportants” independents respecte l’estructura principal de la nau. Aquestes caixes resolen també les necessitats de l’aïllament acústic i acondicionament tècnic que requereixen les sales d’assaig. La sala polivalent situada al final de la nau es situa en una posició estratègica ja que resulta com una extensió orgànica de l’atri i alhora la doble porta vidriada ofereix vistes creuades i una sortida cap al jardí a la part posterior de la nau.

A més de les actuacions comentades el projecte aposta per la implementació de sistemes energètics passius que redueixen la demanda i minimitzen el consum. Per aconseguir aquest objectiu es planteja un esquema de funcionament basat en les sinergies entre dos tipus d’espais climàtics. Per una banda, l’atri central al costat de la claraboia practicable permet definir un espai intermedi bioclimàtic climatitzat exclusivament amb diferents sistemes passius segons l’època de l’any. Mentre que a l’hivern l’atri maximitza la captació solar i activa l’efecte hivernacle gràcies als tancaments de policarbonat i aprofitant la inèrcia tèrmica de la nau existent, a l’estiu es potencia la protecció solar i s’aprofita la ventilació natural creuada generada per l’efecte xemeneia que ofereix el lluernari practicable. Per altra banda, els mòduls prefabricats dels bucs es planteja com volums estancs i aïllats que permeten una ràpida i eficient climatització i aprofiten els sistemes semi-passius basats en la ventilació amb recuperador de calor.


carrer Joan Coll 22 baixos
08401 Granollers (Barcelona)




Col·laboradors


  • Direcció d’Art i Disseny : Núria Vila / Dcode Systems

  • Enginyeria : MPA Enginyers / Amaia López

  • Fotografia : Pol Viladoms

  • Sostenibilitat : Aiguasol COOP

  • Acustica : Arau Acustica

despatx