032

Casa Oratge

Habitatge eficient amb estructura de bloc de formigó cel·lular i entramat de fusta.

Localitat

Sant Esteve de Palautordera

Promotor

Privat

Superfície

212 m2

Any

2024

Estat

Construït

Tipologia

Residencial

Es tracta d’un projecte d’una casa per a una família amb dos fills que decideix traslladar-se des de la ciutat al Parc Natural del Montseny buscant tranquil·litat i contacte amb l’entorn natural. El punt de partida de l'encàrrec és la voluntat dels propietaris de poder viure el màxim a l'exterior en una parcel·la amb vistes cap a la muntanya i cap al bosc al voltant de la riera, aquesta voluntat va esdevenir el fil conductor de la casa.

Detall façana principal

Detall façana principal

Emplaçament casa

Emplaçament casa

El porxo

El porxo

Aquesta voluntat de maximitzar el contacte amb l'exterior ens porta a proposar un edifici compacte que es situa a l'extrem nord-oest alliberant al màxim la part sud-est de la parcel·la aprofitant l’assolellament i les vistes cap a la riera. Malgrat el seu aspecte compacte, la casa planteja una relació permeable amb l'exterior ja que ordena totes les zones comunes en sentit longitudinal i amb accés directe al jardí. A la planta superior es disposen els espais més reservats de l'habitatge entre quals trobem les habitacions, el bany, el segon estudi i el safareig.

0 / 1

A l'extrem sud de l'edificació es col·loca la sala d'estar que es connecta verticalment amb l'estudi situat a la segona planta generant d'aquesta manera un espai a doble altura que aporta amplitud, riquesa espacial i llum natural als espais interiors. Així mateix, aquest àmbit adquireix funció de regulador tèrmic de l'habitatge ja que la claraboia practicable de la coberta permet una eficient dissipació de la calor durant els mesos d'estiu aprofitant l'efecte “xemeneia” que aquest espai alt propicia.

La sala és un espai a doble alçada

La sala és un espai a doble alçada

Conexíó entre la sala i el jardí

Conexíó entre la sala i el jardí

La distribució de l'habitatge es planteja amb l'objectiu d'aconseguir màxim aprofitament de la superfície gràcies a l'optimització dels recorreguts, la flexibilitat espacial i la racionalització de les instal·lacions. L'ordenació dels diferents àmbits reforça una sèrie d'eixos visuals interior-exterior que aporten una abundant llum i permeten múltiples vistes cap al privilegiat entorn natural. Així mateix, la posició estratègica de finestrals practicables als extrems de la casa facilita la ventilació natural aprofitant els corrents d'aire locals provinent de la riera. Al seu torn els acabats interiors remarquen els diferents materials naturals que conformen la construcció (fusta, revoco de calç, formigó etc).

La cuina i l'estudi

La cuina i l'estudi

Conexíó entre la cuina i el porxo

Conexíó entre la cuina i el porxo

Continuitat visual entre menjador i sala

Continuitat visual entre menjador i sala

L'escala és una estructura lleugera

L'escala és una estructura lleugera

El distribuidor de la planta primera

El distribuidor de la planta primera

El lavabo suite

El lavabo suite

El lavabo de cortesia

El lavabo de cortesia

El menjador-cuina

El menjador-cuina

A l'exterior la casa es manifesta com un volum compacte que s'integra amb l'entorn proper gràcies a l'ús de materials com a morter de calç i fusta de pi. Així mateix, un conjunt d'elements metàl·lic genera dos porxos que defineixen els principals punts d'accés de la casa. A la façana llarga que dona a Llevant es planteja un porxo lineal davant al jardí que es configura com una estructura polivalent, ja que permet cobertura amb elements d'ombra lleugers i mòbils adaptant-se d'aquesta manera als variables requisits de protecció solar que aquesta orientació exigeix. A la cantonada que dona a Ponent es genera un segon porxo que defineix l'entrada i genera una gelosia metàl·lica que filtra les vistes cap a l'entresolat-safareig situat a la planta superior. Tots aquests elements metàl·lics es plantegen també com a suports per a plantes enfiladisses que amb el pas del temps acabaran generant trams de "pell vegetal" que actuarà com a protecció solar a les façanes més exposades al sol i alhora permetrà mimetitzar la casa amb la vegetació de l'entorn.

El porxo d'accés

El porxo d'accés

La gelosia vegetal

La gelosia vegetal

El porxo lateral

El porxo lateral

La façana principal

La façana principal

Una de les premisses del projecte era aconseguir un habitatge amb una baixa demanda energètica i basada en l'ús de materials i acabats saludables. Per aquest motiu la construcció es planteja amb murs de bloc de formigó cel·lular acabats amb sistema SATE de llana mineral i arrebossat de calç a l'exterior que permet aconseguir unes altes prestacions d'aïllament juntament amb una elevada inèrcia tèrmica i un alt grau de transpirabilitat i hidro-regulació de l'embolcall. Aquestes qualitats de l'envolupant arquitectònica combinades amb una sèrie d'elements de control solar (porxos, porticons exteriors, gelosies vegetals) i la ventilació natural facilitat pel conjunt d'obertures practicables en les façanes i la coberta, ens permeten mantenir condicions de confort a l'interior de la casa eliminant la necessitat d'incorporar sistemes de climatització durant la major part de l'any.


carrer Joan Coll 22 baixos
08401 Granollers (Barcelona)




Col·laboradors


  • Direcció d’Art i Disseny : Núria Vila / Dcode Systems

  • Enginyeria : MPA Enginyers / Amaia López

  • Fotografia : Pol Viladoms

  • Sostenibilitat : Aiguasol COOP

  • Acustica : Arau Acustica

despatx