02/24

Enfilade
Castelló d’Empúries
Ajuntament de Castelló d’Empúries
1267 m2
2021
Concurs
Cultural
La Sala municipal del Palau dels Comtes és un edifici que reflexa en la pròpia construcció i en les múltiples modificacions el complex vincle històric amb la ciutat de Castelló d’Empúries. La nova intervenció constitueix una oportunitat per reflexionar sobre el passat i el futur d’aquest edifici, i alhora endreçar i adequar els seus espais a les necessitats que la ciutat actual planteja.
Relació amb l'espai públic i la ciutat.
Posada en valor de la construcció original
Estat actual
El punt de partida per al projecte és la recuperació de la tipologia original i la posada en valor dels espais més simbòlics de la construcció com són la sala central, l’atri i l’absis eliminant tots els afegits, falsos sostres i construccions auxiliars que s’hi troben actualment. La proposta planteja alliberar la màxima quantitat de superfície a la planta baixa i concentrar la principal part del programa de serveis (banys, camerinos, magatzem, càrrega i descàrrega, instal·lacions,...) en un nova planta semisoterrani, situada a la cota de la plaça de Josefina Gambús.
Recuperació de l’espacialitat original de la nau
Per altra banda,el projecte replanteja la nova sala del teatre com un espai diàfan que recupera la continuïtat espacial de tota la planta baixa. Per aconseguir aquest objectiu es proposa baixar l’escenari actual del teatre a la cota del paviment de la planta baixa de manera que es recuperi la visibilitat cap a l’absis des de la entrada i al mateix temps guanyar alçada a l’espai de la caixa escènica actual eliminant les barreres arquitectòniques que planteja l’escenari elevat.
La nova sala és diàfana i polivalent
La nova distribució obliga a optimitzar la posició dels nuclis actuals per millorar l’eficiència de les circulacions. Per una banda, es proposa enderrocar una de les escales de l’atri i crear un nou nucli format per una escala i un ascensor-muntacàrregues que connecta totes les plantes i alhora permet adaptar el teatre a als requeriments actuals en matèria d’accessibilitat i evacuació d’incendis. El recorregut de la nova escala recupera la geometria en “L” de l’escala original, tot i que es desplaça per ubicar-la sota les voltes de la nau lateral. La nova disposició de l’escala i la del bar, pretenen posar en valor les voltes ceràmiques a l’entrada de l’edifici i alhora organitzar millor el flux de persones.
Axonometria emplaçament
Visibilització de l’espai de l’Absis
En el projecte es fa especial èmfasi en la definició d’uns espais de màxima polivalència des de diferents punts de vista. A escala urbana aquesta flexibilitat es reforça mitjançant la disposició d’una sèrie d’accessos que permeten usos independents dels tres espais públics situats a la planta baixa: l’atri, la sala central i la sala absis, i així mateix reforcen la connexió de la plaça de Joc de la pilota i el claustre. Per altra banda, s’ha reforçat la flexibilitat tipològica de la sala gràcies a la disposició de la tarima autoregulable, mobiliari mòbil i envans acústics replegables que permeten l’adaptació a una gran varietat de situacions i posicions de l’escenari (teatre, concerts, tallers, balls, seminaris,...). Així mateix, la disposició dels armaris perimetrals a la mateixa sala permet una ràpida i còmode reconfiguració de les cadires segons les necessitats del moment.
Flexibilitat d'usos
L’adequació de l’edifici existent als usos de sala polivalent planteja també una sèrie de qüestions tècniques necessàries pel seu condicionament. Per millorar la il·luminació natural de la sala es planteja una nova claraboia integrada a la coberta i orientada a nord, aportant així una il·luminació adequada durant tot el dia Pel que fa a la climatització es potencia l’ús d’equips d’alt rendiment tèrmic (aerotermia i terra radiant/refrescant a baixa temperatura) basats en l’estratificació de l’aire climatitzat per tal de millorar el confort i reduir el consum. A nivell de ventilació, es proposa renovació d’aire potenciant sistemes passius basats en dos principis. El primer seria la utilització de l’estabilitat tèrmica del terra, fent servir els pous canadencs connectats a preses situades a la plaça. El segon principi serà la recuperació de calor que permet baixar notablement la demanda de climatització tant a l’hivern com durant l’estiu. A més a més es proposa estudiar la centralització del sistema de climatització de la sala i la resta de l’Ajuntament millorant la eficiència , el manteniment, i optimitzant els factors de simultaneïtat entre diferents usos.
carrer Joan Coll 22 baixos
08401 Granollers (Barcelona)
Col·laboradors
Direcció d’Art i Disseny : Núria Vila / Dcode Systems
Enginyeria : MPA Enginyers / Amaia López
Fotografia : Pol Viladoms
Sostenibilitat : Aiguasol COOP
Acustica : Arau Acustica