02/24

Enfilade

L’organització de l’espai és un aspecte fonamental de cada projecte arquitectònic. El punt de partida per a cada proposta són les necessitats concretes del client que anirem treballant a mesura que avancem en el procés amb l'objectiu d'afinar les prioritats que estan a la base de cada projecte.Tot i així, un projecte d'arquitectura és alguna cosa més que una racional distribució de superfícies, ja que pren en consideració altres aspectes igualment important com són la llum, les visuals, les proporcions i la materialitat. L’encaix de tots aquests aspectes defineixen la essència de cada proposta des del primers esbossos fins al tancament de la obra.
Durant el desenvolupament del projecte sovint ens trobem emprant determinats aspectes i recursos espacials que ens ajuden a l’hora d’organitzar i optimitzar els espais construïts. En el present text analitzarem un d’aquests recursos espacials que es fonamenta en la disposició d’habitacions comunicants. Aquesta seqüencia espacial – anomenada també “enfilade” – permet generar mitjançant la alineació de les obertures de les habitacions una visió sense obstruccions quan totes les portes siguin obertes. L’origen de la enfilade es remunta a l’època barroca i era una característica típica de l’arquitectura noble europea.

Enfilade en Palau de Blenheim, Oxfordshire (1702-1725)

Enfilade en Palau de Blenheim, Oxfordshire (1702-1725)

Aquesta disposició es caracteritza per l’efecte visual i escenogràfic generat durant l’acte de travessar una llarga seqüencia d’espais situats en directa proximitat. Al mateix temps, l’obertura i tancament de les portes permet una gradació de privadesa de les estances quan sigui necessària.

Enfilde en Palau de Versailles, Paris (1661-1715)

Enfilde en Palau de Versailles, Paris (1661-1715)

Enfilde en Museu Oud Amelisweerd, Bunnik (1770)

Enfilde en Museu Oud Amelisweerd, Bunnik (1770)

No es d’estranyar que tot i que l’enfilade apareix en exemples d’arquitectura més nobles adquireix també difusió en la arquitectura residencial popular donat que ofereix una resposta eficient i pràctica a necessitats d’optimització espacial. Tal com Robin Evans afirma en el seu article “Figures, Doors and Passages” (1) la “matriu” d’habitacions era un aspecte tipològic comú dels palaus, les villes i les granjes en tota la època d’edat mitjana fins el segle XVII. Per aquesta raó trobem molts exemples de cases que per raons d’estalvi de superfícies han eliminat el passadís i totes les habitacions han acabat comunicant-se directament mitjançant un sistema de portes que acaba definint una enfilade de caire més domèstic. Per altra banda, la alineació de les obertures és també un recurs molt eficient a l’hora de millorar la il·luminació i la ventilació, ja que l’eix que genera permet introduir la llum i l’aire fins als espais més interiors i fosques de les cases.

Enfilde en Palazzo Antonini, Udine (1556 - 1563)

Enfilde en Palazzo Antonini, Udine (1556 - 1563)

Interior, Strandgade 25 (1915) Vilhelm Hammershøi

Interior, Strandgade 25 (1915) Vilhelm Hammershøi

L’enfilade ha entrat a formar part en alguns dels projectes residencials que hem treballat darrerament com és el cas de la casa CORRO i la casa MAOB entre altres. En aquests casos hem aprofitat les millores que aquest sistema d’organització espacial aporta com per exemple l’optimització de les superfícies i dels recorreguts especialment beneficiós en el cas de cases amb poca superfície per planta. L’eliminació del passadís afegeix també un grau de polivalència ja que una sola porta permet la separació o la unió entre dos espais i per tant augmenta les possibilitats d’usos i adaptació als requeriments dels usuaris al llarg del temps.

Enfilade en projecte de reforma al carrer Corró, Granollers (2021)

Enfilade en projecte de reforma al carrer Corró, Granollers (2021)

Enfilade en projecte casa MAOB, Cardedeu (2022)

Enfilade en projecte casa MAOB, Cardedeu (2022)

Juntament amb aquestes millores hem aprofitat els beneficis que l’enfilade aporta a l’hora de millorar la il·luminació i la ventilació de les cases. L’alineació de visuals ens permet reproduir l’efecte escenogràfic barroc d’una manera més subtil dins de l’espai domèstic. La col·locació de finestres i portes al final de la enfilade ens permet d’una manera selectiva enquadrar determinades vistes i estendre els eixos visuals cap a l’exterior. Finalment, la alineació de les obertures permet una millora de la ventilació creuada de l’habitatge especialment beneficiosa en el clima mediterrani durant la època d’estiu.

(1) Robin Evans, “Figuras, Puertas y Pasillos”, en Evans. Traducciones. Valencia: Editorial Pre-Textos, 2005

carrer Joan Coll 22 baixos
08401 Granollers (Barcelona)




Col·laboradors


  • Direcció d’Art i Disseny : Núria Vila / Dcode Systems

  • Enginyeria : MPA Enginyers / Amaia López

  • Fotografia : Pol Viladoms

  • Sostenibilitat : Aiguasol COOP

  • Acustica : Arau Acustica

despatx